Hockeyhjälm – En säkerhet på isen

Hockeyhjälmen är en central del av en hockeyspelares utrustning. Bakgrunden till detta är att hockey är en fysisk sport där huvudet löper hög risk att ta emot smällar och skadas. I den här artikeln går vi igenom vad du bör tänka på när du köper en hockeyhjälm, och hur ofta en hockeyhjälm ska bytas ut.

Hockeyhjälm är en av de viktigaste utrustningarna för en hockeyspelare

Hockeyhjälmen är en viktig del av utrustningen

Hockeyhjälmen är en viktig del av hockeyutrustningen. Syftet med hjälmen är att skydda huvudet från skador. Hockeyhjälmar är normalt tillverkad av polycarbonat, en stark plast som kan böjas utan att gå sönder. Utöver den starka plasten innehåller hockeyhjälmen fler lager som finns till för att skydda huvudet så bra som möjligt.

Ungdomar behöver skydda sina huvuden eftersom de fortfarande växer och deras hjärnor utvecklas. En huvudskada kan orsaka permanenta skador, så det är viktigt att unga människor bär en bra hockeyhjälm när de spelar hockey. Hockeyhjälmar kan hjälpa till att skydda mot hjärnskakning och andra allvarliga skador. När det kommer till juniorhockey är hockeyhjälm med heltäckande visir eller galler obligatoriskt.

Hur ofta ska man byta hockeyhjälm?

Det finns inget slutgiltigt svar på denna fråga eftersom det beror på ett antal faktorer, t.ex. hur ofta hjälmen används och vilken typ av påverkan den utsätts för. De flesta hockeyhjälmar bör dock bytas ut varannat år. Många hockeyhjälmar utvecklade för juniorspelare går att justera efter huvudets storlek. Detta innebär att även om spelaren växer tills nästa säsong är det inte säkert att ni behöver köpa en ny hockeyhjälm.

En hockeyhjälm kan ta mycket stryk, men den är inte oförstörbar. Om du får en kraftig smäll mot huvudet eller att hjälmen har tappats mot någonting hårt kan det vara dags att byta hjälm. En hjälm som har absorberat en kraftig smäll kan ha tappat sin skyddsverkan och ger dig därför inte ett lika gott skydd som tidigare.

Med tanke på att ishockey är en fysisk sport där mycket kan hända är det viktigt att regelbundet kontrollera sin hjälm. Märker du att din hjälm har fått sprickor eller är skadad, är det dags att byta ut den mot en ny. Din säkerhet ska alltid komma i första hand när du idrottar, och en bra hockeyhjälm kan hjälpa dig att skydda dig från allvarliga skador.

Vad kännetecknar en bra hockeyhjälm?

Det finns några saker att tänka på när du köper en hockeyhjälm. För det första ska den sitta bra och bekvämt på huvudet utan att vara för stram eller lös. Hakremmen ska också vara säker och justerbar för en bättre passform. Leta efter hjälmar som är certifierade, testade och av ett välkänt varumärke. På så sätt kan du vara säker på att hockeyhjälmen uppfyller säkerhetsnormerna och ger tillräckligt skydd under spelandet. Det är också viktigt att tänka på vilken typ av visir eller galler du vill ha på din hjälm, eftersom detta i hög grad kan påverka synligheten när du spelar. Många anser att det är en vanesak att spela med galler. Trots det finns den en hel del juniorspelare som hellre spelar med heltäckande visir. Det är upp till den enskilde spelarens preferenser och smak.

Sammanfattningsvis kan en investering i en bra och säker hjälm bidra till att skydda dig när du spelar den sport du älskar. Lycka till med hockeyn!

Lämna en kommentar