Fördelar med gummiband för träning

Du kanske undrar varför så många använder gummiband i sin träning och vad dessa fyller för funktion? I den här artikeln går vi igenom de främsta fördelarna med att använda gummiband, hur du använder gummiband och vad syftet är. Vidare kommer vi kolla på några olika varianter av gummiband och se vilket som är det bästa gummibandet för träning.

Träningsband, även kallat motståndsband har ökat i popularitet de senaste åren. Det största användningsområdet för träningsband är vid träning av ben och rumpmuskler. Där kan träningsbandet ge ett ökat motstånd och höja svårighetsgraden för utövaren. En studie visar på att Gluteus maximus aktivitet ökar signifikant när motståndsband används vid squats, jämfört med squats utförda utan motståndsband. Samma studie visar dock på att risken för knäskador ökar då knäna belastas mer. (Reece et al., 2020)

Det är dock inte enbart övningar för ben och rumpa som kan dra nytta av träningsband. Tvärtom så kan motståndsband vara bra för träning av överkropp samt helkroppsövningar.

Så använder du gummiband i din träning

Fördelar med att träna med gummiband

Det finns många fördelar med att träna med gummiband. Tidigare i artikeln hänvisade vi till en studie som visade på att användningen av gummiband ökade effekten av squats. Det finns flera sådana exempel och här nedan tar vi upp några av fördelarna med att träna med gummiband eller motståndsband.

Enkelt att lära sig

Den första och främsta fördelen med att träna med gummiband är att det är väldigt enkelt. Om du väljer att träna med gummiband får du en god effekt med få träningsredskap. Det är inte heller svårt att lära sig nya övningar med gummiband. Många övningar som görs med gummiband är övningar som du tidigare kanske gjorde utan motstånd, exempelvis squats.

Effektiv träning

Med bakgrund av att det är väldigt enkelt att lära sig träna med gummiband blir det även väldigt effektiv träning. Genom att du inte behöver lägga tid på att lära dig komplicerade övningar och tekniker kommer du ganska direkt känna hur din styrka ökar vid träning med gummiband. Med hjälp av gummiband kan du även effektivisera den träning du redan gör idag. Om du till exempelvis redan genomför Hip Thrusts idag kan du addera gummiband till övningen för att göra den mer krävande. Många av grundövningarna för att träna rumpa kan du lägga till ett gummiband för att få ökat motstånd.

Gummiband är perfekt i hemmagym

Att bygga ett hemmagym utan att ha gummiband eller motståndsband är nästan tjänstefel. Gummiband är otroligt smidiga att använda i hemmagymmet och är ett träningsredskap som tar väldigt lite plats. Är det så att din upplevelse av gummiband hittills bara är de gummibanden som finns på gymmet är det dags att skaffa sig egna. Genom att köpa dina egna gummiband kan du välja själv vilken typ av band du vill ha samt vilket motstånd.

Olika typer av gummiband för träning

När du väljer att köpa ett gummiband för din träning är det bra att tänka igenom vad du ska använda motståndsbandet till. Det finns nämligen flera olika typer av gummiband för träning, och vi ska guida dig igenom dessa.

Miniband – Bästa gummibandet för ben och rumpa

Miniband är ganska korta och breda gummiband speciellt anpassade för att effektivisera övningar för ben och rumpa. Utöver detta kan miniband även användas för att stabilisera samt nyttjas vid rehabilitering. Genom att miniband ofta säljs i flerpack bestående av olika motstånd blir det enkelt för dig att hitta ett motstånd som passar dig och den övningen du vill utföra.

Miniband light - Perfekt för att träna rumpa och baksida lår

Ett miniband från Casall med 3kg motstånd. Perfekt för att träna rumpa samt lårmuskulatur. Beklädd med tyg för att öka hållbarheten. Finns även i en ”Hard”-variant med tyngre motstånd.

Fitness bands – Perfekt träningsband för mångsidig träning

Fitnessband, även kallat powerbands är det som många tänker på när träningsband kommer till tals. Fitness bands är något längre än minibands och passar bättre för överkroppsövningar än minibands. Fitness bands är runt 1 meter i diameter, man kan skilja sig åt mellan olika märken. Bland annat kan fitness bands användas som hjälpmedel vid pullups och chins. Det kan även användas för att utföra styrkeövningar hemma.

Fitnessband i trepack som fungerar för pullups, chins och som extra belastning vid styrkeövningar.

Mixpaket gummiband

Om du är osäker på vilket gummiband du ska välja till din träning kan ett mixpaket vara det rätta för dig. Detta paket ger dig goda möjligheter att variera träningen och använda styrkebanden till alla möjliga olika övningar. Paketet innehåller 3 olika gummiband i olika bredd, längd samt motstånd.

7 populära övningar med gummiband

Vanliga frågor om gummiband för träning

Passar träning med gummiband mig?

Den här träningsformen ger ett antal fördelar, bland annat ökad muskeluthållighet, ledstabilitet och förmågan att träna olika rörelser. Dessutom kan gummibandsträning vara ett kostnadseffektivt och mångsidigt alternativ för personer med begränsad tillgång till traditionell gymutrustning.

Vilket gummiband ska jag välja?

Det finns olika nivåer av motstånd, från lätt till tungt motstånd. Det är viktigt att börja med ett band som gör att du kan behålla rätt form och teknik under övningarna. När du blir starkare kan du gå vidare till en högre motståndsnivå

Hur mycket kostar gummiband för träning?

Kostnaden för gummiband kan variera, men de är i allmänhet billiga och kan hittas i de flesta sportbutiker eller på nätet. Du kan också överväga att köpa en uppsättning med motståndsband, som innehåller flera nivåer av band för att göra din träning mångsidig

Vilket gummiband är bäst för yoga?

Yogaband, även kallade stretchband, ger ett lätt motstånd och kan vara till hjälp för nybörjare eller för att ge extra utmaning till mer avancerade ställningar. Alla typer av motståndsband kan dock integreras i en yogapraktik. Det är viktigt att välja ett band som gör att du kan behålla rätt form och kontroll under rörelserna

Kan man bli stark med gummiband?

Ja, gummibandsträning kan vara ett effektivt sätt att bygga upp styrka. Det är viktigt att välja lämplig motståndsnivå och utmana dig själv med progressiv överbelastning. Som med alla former av träning är konsekvens och korrekt form avgörande för optimala resultat.

Reece, M., Arnold, G., Nasir, S., Wang, W. and Abboud, R., 2020. Barbell back squat: how do resistance bands affect muscle activation and knee kinematics?. BMJ Open Sport & Exercise Medicine, 6(1), p.e000610.

Lämna en kommentar