Hockeyhjälmar bäst i test

En bra hockeyhjälm är obligatoriskt för alla som spelar hockey. Hockeyhjälmen är en av de viktigaste skydden inom ishockey. Att lista ut varför en bra hockeyhjälm är viktigt är inte svårt att lista ut. Hockey är en fysisk sport där det gäller att ha rätt utrustning för att skydda sig på bästa sätt, utan att tumma på bekvämligheten! I den här artikeln kommer vi gå igenom vilken hockeyhjälm som är bäst i test och vad du bör tänka på när du köper en hockeyhjälm.

Vikten av en bra hockeyhjälm

Ishockey är en fysisk idrott med en relativt hög skaderisk. Faktum är att incidensen för hjärnskakningar inom hockey är 160 hjärnskakningar per 1000 matchtimmar och lag (Läkartidningen, 2007). De senaste åren har det skett en attitydförändring inom ishockeyn och hjärnskakningar. Detta har bland annat resulterat i bättre bedömningar av läkare, bättre behandling samt hårdare regler gällande huvudtacklingar.

Trots att en bra hockeyhjälm enskilt inte kan minska risken för hjärnskakningar är det ett bra skydd mot hjärnskakningar, frakturer samt interkraniella blödningar. En bra hockeyhjälm är viktig både för barn och vuxna som spelar hockey. För att skydda barnen är det obligatoriskt med galler eller heltäckande visir. Detta skyddar framförallt mot klubbor och skott. Som vuxen hockeyspelare är det inte obligatoriskt med heltäckande visir eller galler. Däremot är det obligatoriskt med visir som täcker ögonen, i alla fall i Sverige. Om du däremot spelar hockey som vuxen är det både accepterat och vanligt att spela med heltäckande galler.

Att tänka på vid köp av hockeyhjälm

När det är dags att köpa en hockeyhjälm finns det några saker som är bra att tänka på så att du köper den bästa hockeyhjälmen för dig.

Storlek på hockeyhjälm

När du står i valet att köpa hockeyhjälm är det viktigt att du beställer en hockeyhjälm i rätt storlek. Genom att ha rätt storlek på hjälmen undviker du att hjälmen glider ur sin position och försämrar hjälmens skydd. En bra hockeyhjälm fungerar bara som designat om hjälmen sitter rätt, samt sitter kvar vid eventuell kollision.

När du väljer hockeyhjälm är det bra att utgå från storlekstabellen från tillverkaren. På så sätt kan du jämföra huvudets omkrets med storlekstabellen, och på så sätt få fram vilken storlek som passar dig bäst. Många hockeyhjälmar går idag att anpassa för att passa perfekt. Trots att de flesta hockeyhjälmar är anpassningsbara är det enbart till en viss grad. Det är därför bra att mäta först och beställa sen!

De flesta hockeyhjälmar som säljs idag justeras enkelt utan verktyg. Det finns dock hjälmar som kräver att hjälmen justeras med skruvmejsel. Detta kan vara lite krångligare, framförallt om du känner att du behöver justera hjälmen ofta.

Vilket skydd erbjuder hjälmen?

Hockeyhjälmens främsta funktion är trots allt att skydda huvudet. Därför är det viktigt att undersöka vilken skydd hockeyhjälmen ger. Det finns idag hockeyhjälmar med allt från traditionellt skum som skydd till hockeyhjälmar utrustade med den senaste MIPS-teknologin. Självklart skiljer sig dessa hockeyhjälmar i hur bra de kan skydda huvudet vid en eventuell kollision.

Bekvämlighet och passform

Om du spelar hockey regelbundet och spenderar en del timmar i ishallen är det viktigt att ha en hockeyhjälm som sitter bekvämt. En bra hockeyhjälm ska sitta strax ovanför ögonbrynen. Om din hjälm är utrustad med galler ska hakskyddet sitta bekvämt mot hakan. När det kommer till hockeyhjälmens insida och passform mot huvudet är det ofta individuellt. Det brukar dock sägas att modernare hjälmar med förbättrad insida ofta kan upplevas bekvämare. Utöver att modernare hockeyhjälmar brukar skydda bättre är de även utvecklade med nya typer av komfortskum samt ventilering.

Färg på hockeyhjälm

Vid första anblick kan hockeyhjälmens färg kännas oviktig. Om du spelar hockey i en förening eller lag är det dock inte säkert att alla hjälmfärger är godkända. Ofta brukar hockeylag, efter en viss ålder ha en färg som samtliga spelare ska ha på hjälmen. Detta är för att laget ska se enhetligt och professionellt ut. Därför kan det vara en bra idé att kolla med lagkamraterna eller lagledningen om det är någon speciell färg på hjälmen som är godkänd.

Hockeyhjälm bäst i test

För att underlätta vid ditt köp av hockeyhjälm har vi testat och valt ut de hockeyhjälmar vi anser vara bäst i test. En bra hockeyhjälm ska skydda, sitta bekvämt och vara enkel att använda. I det här testet har vi jämfört hockeyhjälmar från välkända tillverkare, som finns att köpa på flertalet butiker i Sverige.

CCM HTC Tacks 310 – Recension

CCM HTC är den bästa hockeyhjälmen

CCM HTC Tacks 310 är enligt oss den bästa hockeyhjälmen för både nya hockeyspelare som mer erfarna. Tacks 310 kombinerar en bekväm passform och insida med ett kraftfullt skydd. Tack vare det nytänkande skummet som tätnar och hårdnar vid smällar absorberar den här hjälmen kraften från smällar effektivt. När man ser den här hjälmen ser den verkligen proffsig och bra ut. Den slimma designen med snygg ventilation gör att det här både är en bra och snygg hockeyhjälm. Om du önskar byta ut gallret mot heltäckande visir är detta möjligt.

Gällande passform så är det lätt att göra rätt med den här hockeyhjälmen. Hjälmen säljs i tre stycken storlekar och kan därefter justeras enkelt utan verktyg.

Bauer Re-Akt 85 Ht Comb

Bauer Re-Akt 85 är en populär hockeyhjälm som är en av de bästa

Om du föredrar det andra kända hockeymärket Bauer framför CCM är Bauer Re-Akt 85 Ht ett perfekt alternativ. Detta är en högkvalitativ hockeyhjälm som passar alla spelare som är måna om säkerheten. Med sina unika kapslar ovanför tinningarna med Defense Cloud Technology skyddar den här hjälmen effektivt mot kraftfulla smällar. Utöver det har den här hjälmen egenskaper som alla hockeyspelare vill ha. Hjälmen transporterar effektivt bort svett och fukt så att du slipper att svetten rinner ner i ansiktet.

Den här hockeyhjälmen är justerbar i både bredd och längd utan verktyg. Det gör att det är en perfekt hjälm att växa i, och hjälmen kommer alltid sitta perfekt.

Bauer IMS 5.0

Bauer IMS 5.0 är en prisvärd och bra hockeyhjälm

Bauer IMS 5.0 är en prisvärd och bra hockeyhjälm för den yngre hockeyspelaren. Hjälmen är justerbar och justeras enkelt utan verktyg. Det här är en hockeyhjälm som skyddar väl med dubbla skumlager samt integrerade öronskydd. Dessutom är hjälmen certifierad, både med CE-certifiering och HECC-certifiering. Det här är helt klart en prisvärd hjälm för nybörjaren eller yngre hockeyspelaren.

Sammanfattning av bästa hockeyhjälmen

Det finns en hel del olika hockeyhjälmar på marknaden idag. De senaste åren har arbetet med att skydda huvudet med effektiva hjälmar verkligen gått framåt. Det är därför viktigt att som spelare eller förälder till en hockeyspelare se till att du eller ditt barn har en bra hjälm med effektivt skydd. I den här jämförelsen har vi presenterat tre stycken alternativ i olika prisklasser. Den bästa hockeyhjälmen för dig som spelar hockey regelbundet är CCM HTC Tacks 310 alternativt Bauer Re-Akt 85 Ht. Om du är ute efter en hjälm i en lägre prisklass är dock Bauer IMS 5.0 ett bra alternativ.