Vad är fria vikter?

Fria vikter eller frivikter är benämningen på övningar där kroppen arbetar i en naturlig, fri rörelse med vikter eller sin egen tyngd som motstånd. Ofta när fria vikter nämns syftar det på hantlar, skivstångsvikter eller kettlebells. Den stora variationen av olika fria vikter gör att de är mycket användbara i ett hemmagym.

Vad är fria vikter?

Att använda sig av fria vikter känns för många nybörjare lite läskigt. Till skillnad från maskinerna på gymmet inkluderar de fria vikterna inga instruktionsanvisningar utan det är istället upp till dig själv att lära dig vad du kan använda vikterna till. Å andra sidan är det just det som gör fria vikter så roligt och utmanade att använda. När du väl har blivit bekväm kommer du snabbt att se resultat och lära dig fler övningar som inkluderar vikter.

Fria vikter möjliggör basövningar

Fria vikter är en förutsättning för att kunna genomföra basövningarna inom styrketräning. En av de mest populära basövningarna marklyft kan du genomföra med såväl hantlar, kettlebell eller skivstång. Det sistnämnda är det absolut vanligaste och även en bra start för nybörjaren för att se till att formen hålls.

Grunden till styrketräning

Det vi idag kallar för fria vikter kan faktiskt spåras tillbaka ända till början av det vi kallar vår nedtecknade historia. Redan tidigt i människans historia fanns en fascination över människans styrka och att mäta hur tungt människan kan lyfta. De träningsmaskiner vi ser dominera de kommersiella gymmen idag började få popularitet först på 1970-talet, innan dess var vikter dominerande.

Att köpa fria vikter

Att köpa ett gäng vikter till ditt hemmagym gör att du får bra möjligheter att utföra en stor variation av övningar. En fördel med fria vikter är att de går att träna många olika muskelgrupper. Dessutom tar det inte lika stor plats som exempelvis en maskin.

När du köper fria vikter till ditt hemmagym bör du köpa flertalet olika vikter så att du kan anpassa vikten till den övning du gör. Många butiker säljer färdiga set med olika vikter. Vissa typer av hantlar och kettlebells är till och med anpassningsbara så att du kan justera vikten.

Lämna en kommentar