Varför bygga ett hemmagym?

Att bygga ett hemmagym och träna hemma har blivit väldigt populärt bland svenska hushåll. Att träna i hemmet har under många år varit en växande trend, en trend som accelererades under coronapandemin. För att förenkla träningen i hemmet väljer många att bygga någon form av hemmagym. Att bygga ett hemmagym har många fördelar och skapar möjligheter för dig att utveckla din träning. I den här artikeln går vi igenom de främsta fördelarna med att bygga ett eget hemmagym.

Gör träningen enklare med ett hemmagym

Fördelar med att bygga hemmagym

Så varför har det blivit så populärt att bygga sitt egna hemmagym? Många personer som funderar på att bygga ett hemmagym lockas över att ha nära till träningen, kunna träna utan att lämna hemmet och att ha ett helt eget område för att utveckla sin träning. Det finns många fördelar med att bygga ett eget hemmagym. Nedan ser du de främsta fördelarna som brukar lyftas fram med att bygga ett hemmagym.

Gör träningen enklare i vardagen

Ibland kan vardagen kännas betungande med många måsten och krav. Många människor kan uppleva att tiden knappt räcker till med heltidsjobb, familj och socialt umgänge. Utöver dessa saker ska vi även helst få till den dagliga motionen och träningen i vardagen. För att inte skapa ännu ett stressmoment i vardagen kan ett hemmagym vara det perfekta alternativet för att göra träningen enklare i vardagen. Genom att bygga ett hemmagym slipper du åka iväg till gymmet efter jobbet eller efter städningen på Söndagen. Istället kan du gå iväg till ditt hemmagym, göra dina övningar snabbt och effektivt och därefter återgå till vardagen. På så sätt blir träningen en enkel och rolig del av vardagen och inte ett måste som skapar mer stress.

Ett gym där du kan göra precis som du vill

Ett medlemsskap på ett gym är en överenskommelse att följa de riktlinjer och regler som finns på gymmet. Dessa regler är oftast bra och nödvändiga för att få ett kommersiellt gym att fungera. Trots det så kan det kännas begränsade att till exempel inte kunna spendera mer än tjugo minuter på löpbandet för att någon väntar, eller inte få släppa fria vikter på golvet på grund av risk för golvskador.

När du har byggt ditt egna hemmagym bestämmer du helt själv hur din träning ska gå till. Med ett eget hemmagym har du total frihet att kunna spela vilken musik du vill, träna hur länge eller kort du vill samt ta upp hur mycket plats du vill utan att behöva anpassa dig till andra.

Inga bestämda öppettider

De senaste åren har de kommersiella gymmen utökat sina öppettider rejält. Trots det så är det fortfarande öppettiderna som begränsar många människor att gå till gymmet. Ett gym som stänger klockan åtta på fredagkvällen är kanske det som gör att du inte kommer iväg på veckans träningspass. Trots att gymmen har blivit bättre med generösa öppettider är de fortfarande anpassade framförallt för de som arbetar åtta timmar om dygnet och därefter har tid att träna på kvällen. Detta resulterar i att gymmen dels får en väldigt hög beläggning vid de tidpunkter som de flesta tränar, samt att de människor som arbetar andra tider på dygnet inte får lika bra möjligheter att träna.

Genom att bygga ditt egna hemmagym har du möjlighet att träna precis när du vill och när du känner att det passar dig.

Tidseffektiv träning

Ibland kan vardagen kännas stressig. Många som vill träna men inte riktigt kommer till skott känner att de inte har tiden till träning. Det kan bero på att man har lång resväg till jobbet, till gymmet eller många andra åtaganden i livet som tar mycket tid. Genom att bygga ditt egna hemmagym skapar du förutsättningar för dig själv att utföra effektiv träning. Med ett hemmagym så slipper du momentet att åka iväg till gymmet. Det är inte ovanligt att det tar en timme att åka till gymmet tur och retur.

Om du vill träna tre gånger i veckan är det tre timmar varje vecka som spenderas på att förflytta sig mellan hemmet och gymmet. Genom att träna hemma i ditt hemmagym sparar du tre timmar. Det är timmar du kan lägga på att träna mer, umgås med familjen eller bara koppla av i soffan.

Spontan träning

När du har byggt ditt hemmagym skapar du helt nya möjligheter till att träna spontant precis när du känner för det. Med ett hemmagym går det att finslipa tjugo minuter på den där övningen som är lite svår. När träningen blir tillgänglig och spontan i vardagen är det större chans att den faktiskt blir av.

Ett gym utan stress och press

På kommersiella gym är det inte ovanligt att känna sig lite vilsen och osäker. Om du är en sådan som påverkas av andras blickar och närvaro när du tränar kan ett hemmagym vara ett bra alternativ för dig.

Ett gym som är fullspäckat av människor kan lätt göra att du känner dig stressad att slutföra dina övningar eller att du inte vågar ta plats i gymmet. Detta är såklart ingenting man ska behöva känna, men som ändå ofta sker. Med ett hemmagym har du enbart den press du sätter på dig själv.

Ett roligt projekt – Bygga hemmagym

Att bygga ett hemmagym handlar inte enbart om slutprodukten utan även om resan dit. Många som väljer att bygga sitt egna hemmagym ser själva byggandet som en rolig utmaning. När du bygger ditt hemmagym väljer du helt själv vilken ambitionsnivå du vill lägga dig på. En del människor renoverar ett helt utrymme i sitt hem och skapar det perfekta hemmagymmet medans andra nöjer sig med att köpa in lite vikter och maskiner. Oavsett hur du väljer att göra ditt hemmagym kommer byggandet vara ett roligt projekt där du kan lära dig mycket.

Sammanfattning – Varför bygga ett hemmagym?

Sammanfattningsvis finns det många anledningar till varför det är en god idé att bygga sitt egna hemmagym. När träningen blir enkel, smidig och spontan i vardagen är det mycket troligare att träningen faktiskt blir av. Att träning ofta blir lidande i den stressade vardagen är någonting som går att råda bot på med ett hemmagym. Utöver att hemmagym kan förenkla träningen kan det även göra träningen lyxigare. Tänk dig att ha ett eget utrymme utan stress där du kan göra de övningar du tycker om.

Vi hoppas att den här artikeln har gett dig några tankeställare till varför det kan vara en god idé att bygga ditt egna hemmagym.

Lämna en kommentar