Vad behövs i ett hemmagym?

För att förvandla ett rum till ett hemmagym behöver du utrustning som tar lite plats och kan användas till många övningar. När du väljer utrustning till ditt hemmagym är det bra att välja en variation av utrustning så att du kan träna hela kroppen i ditt hemmagym. Att ha ambitionen att ditt hemmagym ska vara lika välutrustat som ett kommersiellt gym är kanske inte en hållbar målsättning. Det är dock förvånande hur många övningar som möjliggörs genom relativt lite utrustning. I den här artikeln går vi igenom vilken utrustning du behöver ha i ditt hemmagym och vad utrustningen kan användas till.

Utrustningen som behövs till hemmagym

Vilken typ av utrustning behövs i ett hemmagym?

För att du ska kunna använda ditt hemmagym till mer än träning med kroppsvikter behöver du utrusta det med vikter och annan utrustning som hjälper dig framåt med din träning. Kortfattat kan man säga att följande utrustning är bra att ha i ett hemmagym.

  • Skivstång
  • Kettlebels
  • Bänkar och ställningar
  • Konditionsmaskin
  • Hantlar
  • Gummiband
  • Medicinboll

Låt oss gå in i detalj gällande de olika utrustningarna och i vilka situationer de kan vara bra att ha i ett hemmagym.

Skivstång

Skivstång är ett bra redskap som möjliggör en stor variation av övningar för hela kroppen. Med bakgrund av det är en skivstång en mycket bra bas i ett hemmagym. När du väl har köpt in en skivstång till ditt hemmagym så har du möjlighet att utföra en stor del av de så kallade basövningarna. Detta ger dig en bra grund till att styrketräna i ditt hemmagym. En skivstång tar relativt lite plats i ditt hemmagym och kan lätt flyttas undan för att skapa bättre öppna ytor i gymmet.

En del övningar som använder skivstång exempelvis marklyft behöver du inte använda en ställning för att göra. Medans andra övningar, till exempel bänkpress kräver en tillhörande bänk och ställning för skivstången. Skivstänger finns i olika storlekar och viktklasser, välj en som passar dig.

Kettlebells

Kettlebells har blivit ett väldigt populärt träningsredskap tack vare sin mångsidighet. Med en kettlebell kan du utföra många övningar som både fokuserar på styrka och kondition. Kettlebells säljs i olika vikter och beroende på vilken övning du genomför så kan vikten variera. Om du är nybörjare och inte tränat så mycket med kettlebells tidigare kan du troligtvis använda samma låga vikt till ett flertal olika övningar. När du sedan blir mer van vid att arbeta med kettlebells kommer du troligen vilja utöka din kettlebell-samling med fler vikter.

Varför kettlebells är populärt i hemmagym beror till stor del på att kettlebells tar lite plats, kan användas till många helkroppsövningar samt att det är enkelt att lära sig träna med kettlebells.

Bänkar och ställningar för hemmagym

Genom att investera i lite ställningar och bänkar i ditt hemmagym skapar du fler möjligheter att använda din skivstång på ett varierande sätt. Med en ställning för skivstång så får du upp skivstången från marken, vilket möjliggör bland annat bänkpress, knäböj och massa fler övningar.

En bänk i hemmagymmet är inte bara bra för att vila mellan övningarna. En bänk är ett måste i många styrkeövningar, bland annat bänkpress. Genom att investera i en stabil och bra bänk lägger du en bra grund för ditt hemmagym.

Konditionsmaskin

Att ha en konditionsmaskin i gymmet är perfekt regniga dagar när du inte orkar eller vill ta dig ut på en löptur. Utbudet av konditionsmaskiner är stort och möjligheterna att träna upp sin kondition hemma har aldrig varit bättre. Många väljer att ställa ett löpband i sitt hemmagym. Andra alternativ utöver löpband är till exempel assaultbike, roddmaskin eller stakmaskiner.

Förutom att använda konditionsmaskinen för konditionsträning är det även ett perfekt sätt att värma upp på inför ett gympass. Att ro 10 minuter i roddmaskinen innan du påbörjar ditt träningspass gör att du blir varm och mjuk i kroppen.

Hantlar för hemmagym

För att stärka din överkropp och din armar är hantlar ett utmärkt alternativ för hemmagymmet. Hantlar möjliggör ett flertalet olika övningar så som bicepcurls, hanterlpress och hantelflyes. Till skillnad från det kommersiella gymmet har du kanske inte råd och plats att ställa in 40 olika hantlar med olika vikt i ditt hemmagym. Som tur är finns det hantlar som är anpassningsbara och smidiga att använda i hemmagymmet. Beroende på vilken budget du har för ditt hemmagym finns det även hantlar i olika viktklasser.

Gummiband

Gummibandets popularitet har ökat explosionsartat de senaste åren. Till stor del beror det på effektiv och bra reklam, men gummiband är faktiskt ett riktigt bra komplement i hemmagymmet. Gummibandets syfte är att ge motstånd i olika övningar, därför säljs gummiband i olika storlekar och med olika motstånd. Ett gummiband kan även vara ett bra hjälpmedel om du tränar för att klara av en pull up. Med tanke på att gummiband är enkel och billig utrustning för hemmagymmet så finns det inga anledningar att hoppa över detta. Det kommer vara ett bra komplement och ge dig en effektivare träning i ditt hemmagym.

Pilatesboll i hemmagymmet

Pilatesbollar är inte bara roliga att studsa runt. De ger dig även fler möjligheter till övningar inkluderande kroppsvikt. Några övningar som går att göra med en pilatesboll är till exempel plankan, balansövningar samt crunches på boll. Pilatesbollen är perfekt för dig som vill träna stabilitet och balans. För dig som ännu inte känner dig bekväm med att träna med fria vikter men ändå vill öka belastningen är en pilatesboll ett bra alternativ.

Sammanfattning

Så vad behövs egentligen i ett hemmagym? Det är självklart en individuell fråga och ditt hemmagym blir precis som du vill ha det. Det finns dock några bra grunder för att skapa ett välutrustat hemmagym. Om du väljer att investera i en skivstång, lite vikter och några kettlebells har du goda förutsättningar för att kunna träna hela kroppen i ditt hemmagym. Om du dessutom kompletterar med en konditionsmaskin kommer du komma väldigt långt i träningen i ditt egna gym. Vi hoppas att det här gav dig inspiration kring vad man kan fylla sitt hemmagym med. Om du har någon utrustning som du tycker är ett måste i ett hemmagym får du gärna dela med dig av det i kommentarsfältet.