Så gör du en egen hockeyrink

Har du alltid drömt om att ha en egen hockeyrink i trädgården? Det är faktiskt inte så svårt som man kan tro. Det går att bygga en egen hockeyrink enkelt anpassat efter dina ambitionsnivåer, det enda som egentligen behövs är vatten och kyla! I den här artikeln kommer vi beskriva lite mer ingående hur du kan skapa din egen hockeyplan i trädgården.

Skapa din egna hockeyrink hemma på ett enkelt sätt

Gör om gräsmattan till en hockeyplan

Om du är en hockeyspelare som helst spenderar din vakna tid på isen, eller helt enkelt bara är en glad skridskoamatör är en hockeyrink i trädgården ett perfekt sätt att förgylla kalla vinterdagar. Genom att anlägga en egen hockeyrink hemma kan du få en aktivitetsyta för hela familjen. Utöver att bidra med glädje är hockeyrinken hemma även det perfekta stället att öva på ditt skott, teknik och din skridskoåkning.

Att skapa en egen hockeyrink hemma är inte så svårt som man först kan tro. Det finns dock en del förutsättningar som förenklar när du ska bygga en hockeyrink hemma.

Förutsättningar för att bygga en hockeyrink hemma

  • En egen trädgård eller tillstånd från markägaren att bygga en hockeyrink
  • En relativt plan yta
  • Minusgrader
  • Verktyg, virke och vattenslang underlättar
  • En hel del tålamod

Så bygger du en hockeyrink hemma

I den här guiden kommer vi att gå igenom steg för steg hur du bygger din egna hockeyrink hemma. Guiden kan anpassas efter dina förutsättningar, behov och materialval. När du väl har slutfört byggandet, kommer du troligtvis vilja vidareutveckla och anpassa rinken precis som du vill ha den!

Hitta eller skapa en plan yta

För att du ska kunna bygga en egen hockeyrink hemma behöver du utgå från en plan yta. Även om du inte har en plats i din trädgård som är helt plan är det bra att leta på ett område som är hyfsat fritt från sluttningar och ojämnheter. Om du märker att marken är ojämn kan du försöka jämna ut marken. Det kan du göra med jord, stenplattor eller andra utfyllande material. Se till att välja en yta som är tillräckligt stor. Även om du inte har obegränsat med utrymme rinken kännas tillräckligt stor för att åka på. Utöver det ska det gärna finnas plats på sidorna för att lasta av snö som skottas bort från rinken.

Förbered underlaget och sargen till hockeyrinken

Det vanligaste underlaget till en hemmagjord hockeyrink är en presenning. När du väljer presenning till din hockeyrink är det viktigt att du väljer en tillräckligt tjock presenning så vattnet inte sipprar igenom. Utöver det så är det bra att välja en presenning som är något större än den tilltänkta hockeyplanen. På så sätt får du marginal vid spolningen, samt har möjlighet att fästa presenningen under en eventuell sarg.

Vi rekommenderar att du sätter upp en sarg till hockeyrinken. Dels så gör detta spolningen mycket enklare, då vattnet kommer stanna kvar på presenningen. Dessutom blir hockeyplanen mycket roligare och av högre kvalité om det finns någonting som stannar pucken längs med kanten. När du bygger sargen kan du spika ihop sidorna med varandra till en stor rektangel. Vilket material du väljer till sargen har ingen stor betydelse. Vi har använt bland annat tryckimpregnerade reglar eller plywood skivor. Efter att du spikat upp sargen kan det vara en bra idé att häfta fast presenningen på sargen. På så sätt får du ett stopp för vattnet och ser till att vattnet stannar i presenningen.

Spola isen och be till vädergudarna

När markarbetet är färdigt och du anser dig ha en jämn, platt och fin yta är det dags att spola isen. Vid den första spolningen kan du fylla rinken rejält med vatten. Justera eventuella ojämnheter och defekter under spolningens gång. Om du har tillgång till vattenslang kommer det här arbetet gå väldigt mycket fortare. När den första isen har lagt sig kommer du troligtvis märka att isen är ojämn, skrovlig och av dålig kvalité. En bra is behöver oftast spolas lager för lager. Fortsätt nu med att spola isen med tunnare lager vatten. När det tidigare lagret har fryst kan du påbörja nästa lager.

Genom att göra på det här sättet kommer du få en fin, jämn och bra is att åka skridskor på.

Fixa belysning, dekorationer och invig din arena!

Nu när isen har lagt sig och du är redo att inviga din helt egna hockeyplan kan det vara påpassligt att dekorera och fixa till omgivningen. Vintern i Sverige bjuder på ett kompakt mörker, se till att sätta ut bra belysning runt planen så den kan nyttjas även under dygnets mörka timmar. Med ett par arbetslampor, några bänkar och hockeymål är din egna hockeyplan så gott som färdig.

Enkelt men roligt med egen hockeyrink

Som den här guiden visar är det enkelt att bygga sin egna hockeyrink hemma. Trots att det ligger en del jobb bakom att spola och bygga upp hockeyplanen är det i slutändan upp till vädergudarna hur din is kommer utveckla sig. Töväder och plusgrader sliter snabbt på isen, och det bästa du kan göra är att hålla isen snöfri och spola återkommande så fort termometern visar minusgrader. Vi hoppas att du får stor glädje av din hockeyrink och att vår guide har hjälpt dig på vägen.