Kan man bara träna basövningar?

Att träna basövningar stärker kroppen

Basövningar syftar på några grundläggande övningar där flertalet muskelgrupper tränas vid samma övning. När basövningar nämns brukar det syfta på följande övningar:

  • Marklyft
  • Knäböj
  • Militärpress
  • Bänkpress
  • Chins

Dessa övningar är väldigt populära övningar som du troligtvis har testat eller åtminstone hört om. Fördelar som brukar lyftas fram med basövningar är att de tränar flertalet stora muskelgrupper samtidigt och stärker koordinationen. Med bakgrund av detta är basövningar en väldigt effektiv träning, som ger resultat. För en person som är ny inom träning är det ett bra sätt att komma igång och få effekt. Att träna dessa basövningar räcker för att aktivera samtliga stora muskelgrupper i kroppen och ger därför en bra grund för din träning.

Genom att basövningarna använder stora muskelgrupper är dessa övningar bra även för de som tränar i hemmagymmet. Det enda du behöver för att genomföra dessa basövningar är en skivstång, vikter och eventuellt en skivstångs-ställning. Därefter har du alla möjligheter att bygga styrka med hjälp av dessa övningar. Utöver att vara praktiska övningar i hemmagymmet kan basövningar även vara ett bra sätt att träna hela kroppen när du har ont om tid. I och med att basövningarna aktiverar en stor del av kroppens muskler behöver träningspassen inte bli lika långa som vid isolationsövningar.

Räcker det att träna basövningar?

I och med att basövningarna täcker en stor del av kroppens muskler är det en väldigt bra start för de allra flesta att göra basövningarna. Det finns flertalet träningsprogram som utgår ifrån dessa övningar, ett av de populäraste kallas Starting Strength och ger för många väldigt goda resultat. Efter att ha tränat basövningarna under en period känner många att de vill testa någonting nytt. En av nackdelarna med basövningarna är att de kan bli långtråkiga och psykiskt påfrestande. Om du har kommit till den känslan kan det vara dags att utöka ditt träningsprogram med så kallade isolationsövningar. Detta är dock ingenting som du måste göra för att se resultat i din träning, det räcker för de allra flesta att träna basövningar.

En anledning till att gå ifrån att bara träna basövningar kan vara att du vill träna en specifik muskelgrupp lite mer. Ett exempel på detta kan vara att löpare gärna vill träna vaderna. Då kan det vara bra att lägga till övningar som fokuserar på just den specifika muskelgruppen.

Lämna en kommentar