Icingregeln i ishockey: vad du behöver veta

Icingregeln i ishockey kan kännas krånglig att få grepp om, speciellt om du är ny inom ishockey och inte riktigt förstår termerna. I den här artikeln ska vi på ett kortfattat sätt förklara vad icing är, varför det finns och vad det innebär för matchen.

När blir det icing i ishockey?

För att förklara icingregeln behöver vi först klargöra hur en hockeyplan ser ut. En ishockeyplan är 60 meter lång (undantaget NHL), och delas upp på mitten av en röd linje. Denna linje kallas mittlinje och är grundläggande i icingregeln.

När en spelare från lag 1 skjuter pucken från sin sida av mittlinjen, över hela planen, så att pucken passerar den förlängda mållinjen är det icing. Då kanske du undrar var den förlängde mållinjen är? Det är faktiskt precis som det låter, den förlängda mållinjen är i höjd med målet på varje sida av planen.

Några förutsättningar för att domaren ska blåsa icing är:

  • Pucken ska ha skjutits av spelaren från ”sin” sida av mittlinjen. Alltså, det försvarande lagets planhalva.
  • Pucken ska inte ha rörts av en annan spelare, varken med- eller motspelare på motsatt sida mittlinjen.
  • Motståndaren ska inte haft en ”rimlig” chans att ta pucken.

Så vad händer då när spelaren skjuter icing? När domaren misstänker att en puck är på väg att bli icing, håller domaren upp sin arm för att visa på ”avvaktande icing”. Det finns dock några saker som gör att en icing kan upphävas. Ett sådant exempel är att laget som har skjutit iväg pucken, bedöms vara först att nå pucken bakom den förlängda mållinjen. I de fall detta händer kommer domaren visa att spelet ska fortgå. Utöver det kan en icing även upphävas om motståndarlaget har möjlighet att ta pucken på väg till icing, men undviker att göra detta.

Varför finns icing i ishockey?

Nu när du har förstått hur icing fungerar i ishockey är det dags att försöka förstå varför den här regeln finns till. Genom att förstå syftet med regeln kommer det bli enklare för dig att förstå vilken roll icing spelar i hockeyn. Ett lag som under en längre period i matchen har fått försvara sig i egen zon kommer troligtvis få svårt att hinna byta in nya spelare och ge sig själva andrum. Om icingregeln inte fanns, skulle det försvarande laget helt enkelt kunna skicka pucken över hela planen för att skapa tid för byten och flytta upp sina positioner. I slutändan skulle detta bli både väldigt tråkigt att kolla på för publiken, samt ett tråkigt spelsätt för spelarna. Med icingregeln tvingas det försvarande laget att åtminstone transportera pucken över halva planen, för att sedan skicka iväg den ner bakom förlängde mållinjen och byta.

Vad händer när domaren blåser icing?

När domaren väljer att blåsa icing i ishockey får det lag som sköt icing inte byta sina utespelare. Samtidigt som domaren håller koll på att det försvarande laget inte byter spelare, hämtas pucken och nedsläpp sker i försvarande lags zon. På så sätt får det anfallande laget ytterligare en chans att göra mål och sätta press. Det finns inga straff för att skjuta icing, en spelare som skjuter icing kan inte få utvisning och laget kan inte straffas på några ytterligare sätt.

Hoppas du känner att icingregeln är lite enklare nu när du vet hur den fungerar, varför den finns och vad det innebär för matchen! Om du vill fortsätta lära dig mer om hockeyregler har vi även en artikel som förklarar offsideregeln i ishockey.

Lämna en kommentar