Golv till hemmagym

När du bygger ditt hemmagym är det troligtvis golvet som kommer belastas mest. Oavsett om du tränar med fria vikter, kroppsvikt eller konditionsmaskiner är det golvet i ditt hemmagym som kommer slitas allra mest. Därför är det viktigt att du väljer rätt golv till ditt hemmagym. Ett bra golv ska vara både skönt att träna på och även hållbart för att motstå slitage. I den här artikeln går vi igenom några tips för att få till ett bra golv i ditt hemmagym. I slutändan behöver det varken vara svårt eller särskilt dyrt att bygga ditt egna hemmagym.

Vilket golv ska man ha i hemmagymmet?

Att tänka på vid köp av gymgolv

När du kollar på att köpa golv till ditt hemmagym finns det några saker som är bra att tänka på.

Välj rätt tjocklek

När du väljer golv till ditt hemmagym är det viktigt att kolla vilken tjocklek golvet har. Gymgolv säljs i tjocklekar från 5 mm till 30 mm. Hur tjockt golvet är påvekar flera faktorer. Bland annat påverkat detta hur väl golvet skyddar underliggande golv från stötar och vikter. Om du har planerat att träna med tyngre fria vikter i ditt hemmagym kan det vara bra att välja ett lite tjockare golv för att vara säker på att ditt underliggande golv inte blir skadat. Tjockleken på golvet påverkar även ljudisolering i rummet. Om du har byggt ditt hemmagym på övervåningen eller har problem med hög ljudvolym är det bra med ett tjockare golv som kan absorbera ljud från vikter och maskiner.

Kontrollera storleken på gymgolvet

Tänk på att kontrollera vilken storlek som levereras på golvet. En del golv levereras som kvadratiska plattor medans andra golv levereras på rulle. Beroende på vilken yta du vill täcka med golv kan det vara bra att kolla så att golvet kan levereras i din önskade storlek.

Spara golvplattor som blir över

När du har lagt ut ditt golv i hemmagymmet kommer du troligtvis ha en eller flera golvplattor över. Var inte för snabb med att kasta ut dessa. Det är inte omöjligt att du vid ett senare skede vill byta ut en platta som blivit smutsig eller skadad av någon anledning.

Lägg ett extragolv

Bara för att du ska göra om ett befintlig rum till ett hemmagym behöver du inte riva ut golvet. Låt det befintliga golvet ligga kvar som ett undre lager. För att få till känslan som finns på kommersiella gym kan du därefter lägga på ett gymgolv. Gymgolv läggs ut som traditionella klickgolv men är av ett mjukare material för att dämpa stötar. Detta gör också att ditt ordinarie golv under gymgolvet hålls skyddat. Om du någon gång i framtiden vill göra om rummet till ett vanlig rum igen kan du enkelt ta bort gymgolvet och ha ett välbevarat golv kvar under.

Köp en lyftarplattform

Om du planerar att genomföra tynga lyft med skivstång och fria vikter kan det vara värt att fundera på att införskaffa en lyftarplattform. Till skillnad från ett gymgolv är en lyftarplattform utrustad med en plywood skiva som skyddar ditt underliggande golv ytterligare. Lyftarplattformar är i större utsträckning anpassade för dig som genomför tunga lyft som riskerar att skada även gymgolvet.

Bästa golven till hemmagym

Bästa gymgolvet

Alex Gymgolv

Detta är ett prisvärt gymgolv som används hos flera gymkedjor. 5mm tjockt med god motståndskraft mot stötar samt vattentåligt.

Pusselmatta Budo-Nord

Klassiska pusselmattor som skyddar både din kropp och golvet. Enkla att lägga ut och anpassa efter utrymmet och ger därefter ett högkvalitativt skydd.

Matta till hemmagym

Lämna en kommentar